Steeds meer boeren en tuinders overwegen druppelirrigatie aan te leggen, met name in hoogsalderende gewassen. Maar is het ook interessant voor in mais? Dat wordt onderzocht op proefboerderij De Marke in Hengelo (Gld), in samenwerking met de WUR.

“Het enthousiasme voor druppelirrigatie is terecht, want de mais stond er gedurende het droge en warme 2019 beter bij dan de mais zonder druppelirrigatie.” Dat zegt Zwier van de Vegte (manager De Marke in Hengelo, Gelderland) die voor het tweede opeenvolgende jaar onderzoek doet naar druppelirrigatie in mais. Herman van Schooten is de betrokken WUR onderzoeker.

Kan irrigatie in mais uit?
Het maisperceel op De Marke was vorig jaar verdeeld in drie manieren van vocht toedienen, namelijk normale beregening, druppelirrigatie met naast elke maisrij een druppelslang en druppelirrigatie met een druppelslang tussen twee maisrijen. “Onderstaande resultaten zijn van vorig jaar, aan het einde van het seizoen zullen we onderstaande resultaten van dit jaar delen.” Nu is er ook een variant met druppelslangen in de grond.

Behandeling Opbrengst en voederwaarde/ds
Vers Droge stof Zetmeel VEM Zetmeel
(ton/ha) (ton/ha) (ton/ha) (g)
Slang per rij 52.7 20.1 8.6 1028 429
Slang per twee rijen 44.9 18.0 7.0 1045 388
Beregenen 43.7 16.7 6.5 1027 389

 

Zwier: “In een heel droog jaar kan druppelirrigatie in mais uit. De kosten lopen op tot € 800,- per ha, dus bij een waarde van € 180,- per ton ds snijmais moet minimaal 4,5 ton ds extra geoogst worden ten opzichte van niet beregend.” Het probleem is echter dat je al aan het begin van het seizoen moet beslissen of je druppelirrigatie aanlegt of niet. “Bij De Marke is de druppelirrigatie dit jaar nog weinig gebruikt in de mais, het is de vraag of we de kosten terugverdienen.

Benutting water is veel beter
Kan druppelirrigatie financieel uit, is misschien niet de enige vraag die je moet stellen, denkt Zwier. “Wat ook interessant is dat je veel minder water gebruikt met druppelirrigatie en dat het water beter benut wordt ten opzichte van beregenen. In het kader van waterbeschikbaarheid vind ik dat het verder onderzoeken waard.”

Met druppelirrigatie verdampt het water minder, waait het niet weg en het gewas wordt ook niet nat. Het water komt direct bij de wortel terecht en wordt dus beter benut. Bij juist gebruik zal de uitspoeling minder zijn. Behalve goed voor de opbrengst, zal ook de kwaliteit van het gewas en de bodem mogelijk toenemen met druppelirrigatie, denkt Zwier. “In een vochtige bodem zit meer bodemleven en blijft de bodemkwaliteit beter.” Of druppelirrigatie in mais dus ook toekomst heeft? Uitgebreider onderzoek en meer praktijkervaring is nodig om opbrengsten en kosten beter in kaart te kunnen brengen.