Op weg naar een bestendig bedrijf in 2030

Doe mee aan een integrale aanpak van ammoniak en methaan in de melkveehouderij

De Vruchtbare Kringloop-projecten richten zich primair op het verminderen van de hoeveelheid stikstof en fosfaat die in het milieu komt. De ammoniakemissie blijft een aandachtspunt, zo blijkt uit de analyse van de resultaten van de KringloopWijzers van het afgelopen jaar in Groningen en Friesland. Daarom attenderen wij u graag op het nieuwe project Netwerk Praktijkbedrijven waarin melkveehouders onder intensieve begeleiding van experts de komende vier jaar gaan aantonen dat ammoniak- en methaanemissies tegelijkertijd reduceerbaar zijn door praktijkonderzoek en integrale aanpak. Gaat u de uitdaging aan? Inschrijving is mogelijk van 27 augustus tot en met 13 september 2020.

Netwerk Praktijkbedrijven
30 melkveebedrijven in heel Nederland gaan binnen Netwerk Praktijkbedrijven samen met het projectteam aantonen dat ammoniak- en methaanemissies tegelijkertijd reduceerbaar zijn. Dit vindt plaats door praktijkonderzoek met een integrale blik. De oogst wordt gevormd door maatregelen die beide emissies reduceren, elkaar niet tegenwerken, onderbouwd zijn en aansluiten bij de bedrijfspraktijk. Praktijkonderzoek met maatwerk op bedrijfsniveau, want niet iedere melkveehouder, bedrijf of koe is immers gelijk.

Deelnemers laten daarbij aan collega-melkveehouders, loonwerkers en adviseurs zien wat haalbaar is op hun bedrijf én hoe zij dit aanpakken. Er wordt gebruik gemaakt van eerder onderzoek maar ook van gezamenlijk op te bouwen nieuwe kennis en inzichten. Voer- en diermanagementmaatregelen zijn hierbij belangrijk, maar ook de stal, mestopslag en de percelen komen aan de orde.

Waarom meedoen?
Als deelnemer van het project …

  • draag je al doende – door praktijkonderzoek – zelf bij aan nieuw inzichten, voor jezelf en voor de sector;
  • krijg je intensieve begeleiding van experts;
  • vorm je een inspiratiebron voor collega’s, sector, erfbetreders en loonwerkers;
  • en realiseer je concreet resultaat bij het reduceren van zowel ammoniak- als methaanemissies.

Maar ook:

  • doe je nieuwe kennis en praktische handvatten op over hoe het werkt met ammoniak en methaan, speciaal op jouw bedrijf;
  • trek je op met collega-veehouders uit heel Nederland, toponderzoekers en netwerkbegeleiders;
  • ben je een van de eersten die met nieuwe managementtools aan de slag gaat;
  • leer je meer over het presenteren van jezelf en je bedrijf, in een bij jou passende vorm.

Kortom, als deelnemer van het project draag jij eraan bij dat jij, en dus de melkveehouderij, in 2024 flink op weg bent naar de klimaat- en stikstofdoelstellingen van 2030!

Meer weten? Ga naar www.integraalaanpakken.nl voor de brochure en het aanmeldformulier.

Inschrijving is mogelijk tot en met 13 september 2020.