Met het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer werken boeren en tuinders in heel Nederland via verschillende projecten aan schoon en voldoende water. Ook deelnemers aan Vruchtbare Kringloop Noord-Nederland zijn onderdeel van het DAW. Kennis en ervaringen delen, samenwerking met andere waterbeheerders stimuleren en ondersteuning bij maatregelen: het DAW biedt een breed scala aan mogelijkheden voor agrariërs om te werken aan een toekomstbestendig agrarisch bedrijf.

Op uitnodiging van Rijksoverheid namen LTO en de Unie van Waterschappen in 2013 het initiatief voor het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer. Het doel was en is het realiseren van een toekomstbestendige landbouw en te werken aan de wateropgaven in agrarische gebieden. Want welke stappen moeten we nemen om de goede drinkwaterkwaliteit te behouden? Op welke manier kunnen we af- en uitspoeling zo veel mogelijk beperken? Hoe benutten we onze nutriënten optimaal? Agrariërs staan daar niet alleen voor: de kracht van het DAW is dat boeren, waterbeheerders en andere experts samen aan de slag gaan. Agrariërs weten immers het beste wat op hun bedrijf speelt en experts hebben de benodigde kennis in huis over de juiste maatregelen.

Succesvol project

Vruchtbare Kringloop is één van de eerste projecten die onder de paraplu van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer valt. En één van de succesvolste: met Vruchtbare Kringloop leren agrariërs van elkaar en experts over kringlooplandbouw en duurzaam bodem- en waterbeheer. Deelnemers werken aan het sluiten van de mineralenkringloop, het verbeteren van de bodemvruchtbaarheid en waterkwaliteit en het optimaliseren van het bedrijfsrendement.

Voor het slagen van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer en het behalen van de doelen zoals gesteld in onder meer de Kader Richtlijn Water is het van groot belang dat zoveel mogelijk boeren en tuinders meedoen. Het DAW is namelijk vrijwillig, maar niet vrijblijvend.

Alle maatregelen op een rij

Naast Vruchtbare Kringloop worden door ondersteuning via het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer nog veel meer projecten gehouden. Bijvoorbeeld het project Boeren Meten Drinkwater in Overijssel, Van Bodemkennis naar Bodemkunde in Groningen, Friesland en Drenthe en Bodem APK in de Veenkoloniën. Op de website www.agrarischwaterbeheer.nl staan ervaringsverhalen van deelnemende agrariërs en informatie over projecten en interessante bijeenkomsten. Ook vind je hier alle maatregelen op het gebied van bemesting, bodem, water, gewasbescherming en verdroging en vernatting op een rij.

Meer informatie

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met de DAW-coördinator van jouw regio. Check agrarischwaterbeheer.nl voor de juiste contactgegevens. Meer weten over wat het DAW doet en kan? Lees het jaarverslag over 2019.