Drie Groningse studiegroepen bezochten tijdens een excursie, georganiseerd door VKNN, handelsonderneming Hoogland BV in Leeuwarden. Tijdens de excursie deelden specialisten vanuit Hoogland BV en Van Iperen hun kennis en praktijkervaring. Wat doen verschillende kunstmestsoorten voor de vers grasopname van de koe, met welke mogelijkheden krijg ik mijn kuil van optimale kwaliteit en hoe zet ik precisielandbouw in op mijn bedrijf?

Op de locatie van Hoogland BV ontvingen deelnemers veel kennis en handvatten om mee naar huis te nemen. Veel kritische vragen en stof tot nadenken over hoe bepaalde onderwerpen kansen bieden op het bedrijf. Dit erkent ook een deelnemer van VKNN Groningen: “Vaak doe je iets in je bedrijfsvoering op een bepaalde manier, omdat je het altijd al op die manier deed. Deze excursie geeft je stof tot nadenken om verbeteringen aan te brengen op je bedrijf.”

Praktijkproeven voor goed advies

Hoogland BV zet verschillende proeven op om akkerbouwers en melkveehouders zo goed mogelijk te adviseren. Zo vertelde Siebrand Veenstra, Specialist melkvee bij Hoogland BV, over de beweidingsproeven in Garnwerd en Vriezenveen van afgelopen jaar met verschillende kunstmestsoorten op: Welk soort kunstmest maakt gras tijdens beweiden het meest aantrekkelijk voor de koe. Met als doel zoveel mogelijk vers gras de koe in te krijgen. Daarnaast werd ook temperatuur- en dichtheidsproef in verschillende kuilen toegelicht. Wanneer de relatie tussen dichtheid en temperatuur van de kuil niet in orde is, is de kans op broei groot. Het goed aanrijden van je kuil en het zo snel mogelijk stilzetten van de conservering helpt dit te voorkomen.

Naast Hoogland BV gaf ook Jan-Jaap Roseboom, van Van Iperen een presentatie over Precisieteelt Plus, waarbij met slimme systemen een bodempotentiekaart gemaakt wordt om opbrengsten te verhogen. Inzicht in jouw percelen, zodat bemesting of spuiten naar behoefte en kwaliteit van de bodem uitgevoerd kan worden.

Stikstofkringloop en bodem

Wist je dat we maar voor 40% weten hoe de bodem werkt? “Dit zullen we ook nooit voor 100% weten”, is Piet Riemersma, specialist Ruwvoer bij Van Iperen, van overtuigd. Na een rondleiding over het terrein van Hoogland BV vertelde Riemersma de werking van bacteriën in bodem en koe en wat je moet weten van de bodem om stikstofkringlopen te sluiten. “Als melkveehouder ben je eigenlijk vooral bezig met bacteriën managen. Bacteriën op gewas, bodem, in de kuil, en in de maag van de koe hebben allemaal effect op elkaar in zowel positieve als negatieve zin. Door ze goed te managen, krijg je het gewenste product”, aldus Riemersma.

Over handelsonderneming Hoogland BV

Hoogland BV adviseert en begeleidt akkerbouwers en melkveehouders bij hun bedrijfsvoering, heeft een eigen mengvoerproductie en levert producten als zaaizaden, meststoffen en diervoeders. De kringloop zoveel mogelijk sluitend krijgen is het doel met daarbij het zoeken van samenwerking tussen melkvee en akkerbouw. Producten die in de regio geteeld zijn, worden in de regio afgezet.