Uitrijden van mest is bij de meeste boeren al in volle gang. Wanneer de draagkracht van het land het toeliet, kon de eerste tank vanaf 16 februari het land op. Het wettelijk bemestingsplan moest voor 1 februari klaarliggen. Hierin wordt onder andere gekeken naar hoeveelheid melkkoeien, de hoeveelheid productie en het gebruik van kunstmest. Volgens Mark Stapel, studiegroep begeleider bij VKNN en bedrijfsadviseur bij Agrifirm Exlan, is het bemestingsplan van belang om aan de wettelijk gestelde controles te voldoen. “Met een bemestingsplan weet je waar je staat en kun je op de huidige situaties van je bedrijf inspelen. Daarnaast kun je aan de hand van het wettelijke bemestingsplan een praktische bemestingsplan maken.”

Invloeden op bemestingsplan
Tijdig je bemestingsplan maken is nodig om te anticiperen op veranderingen in het bedrijf of regelgeving. “Veranderingen op het bedrijf zijn namelijk van invloed op je bemestingsplan. Daarom wordt er aangeraden om vier updates in het jaar te doen. Wanneer bijvoorbeeld andere resultaten naar voren komen uit grondmonsters, meer of minder koeien/ jongvee gehouden worden, wel of geen gebruik gemaakt wordt van derogatie of land is aangekocht, moet hier rekening mee worden gehouden in het plan”, legt Stapel uit.

Wettelijk en praktisch
Het wettelijke bemestingsplan is de basis van het praktische bemestingsplan. Aan de hand hiervan bepaal je onder andere of er mest aan- of afgevoerd moet worden, wanneer dit kan, wat de verdeling wordt en wanneer de bekalking- en maaimomenten plaatsvinden. Stapel: “Een adviseur kan hierbij helpen, zodat je de bodem gezond houdt, een zo goed mogelijk gewas groeit en de productie op pijl blijft.”