De landbouw maakte enorme stappen in het reduceren van stikstofemissies naar grond- en oppervlaktewater. Tijdens ons webinar bespraken Everhard van Essen van Aequator en zelfstandig onderzoeker Geert-Jan van der Burgt de mogelijkheden welke stapjes nog gemaakt kunnen worden voor verdere aanscherping. Akkerwijzer.nl schreef hierover een mooi artikel.

Van Essen noemt de prijs van stikstofmest en het veranderende beleid aanleiding om efficiënt met stikstof te zijn. „Na de droge zomers van 2019 en 2020 liepen stikstofgehaltes op in het najaar. We moeten meststoffen dus nog beter benutten als boer.” In het webinar draait het volgens Van Essen om het beperken van verliezen. De teler heeft daarbij alleen maar grip op de keuzes in meststoffen, gewassen en bodembeheer.

Van der Burgt zegt dat de efficiëntie van stikstofbenutting begint bij de keuzes uit mestsoorten en bodemverbeteraars. „Kunstmest heeft daarin de meest directe werking. Bij runderdrijfmest werkt de helft direct en de andere helft is een langzaam proces. Bij compost is alles langzaam. Je hebt dan in het eerste jaar maar een werking van bijvoorbeeld 10 procent.” Het minerale deel in mest is snel. Organisch gebonden stikstof komt traag beschikbaar. Van der Burgt noemt champost als relatief snelle compost en varkensdrijfmest en kippenmest bevatten ook minder trage, organisch gebonden stikstof.

Lees verder op Akkerwijzer.nl.

Dit artikel bevat ook een link naar het stikstofrekenmodel Ndicea. Ndicea rekent aan bemesting en nalevering uit gewassen en meststoffen.