Een van de studiegroepen van Vruchtbare Kringloop Noord Nederland kwam 20 oktober bijeen rondom het thema stikstofbenutting in de melkveehouderij. De studiegroep had Johan Temmink, specialist mest en mineralen bij ForFarmers, uitgenodigd. De deelnemers waren te gast bij Henk Roseboom en zijn vrouw in Bedum (Gr). Een korte terugblik door Henk Roseboom op deze interessante middag.

Waarom was door de studiegroep voor dit thema gekozen?

“Het efficiënt omspringen met mineralen is belangrijk voor de melkveehouderij. Want de huidige stikstofgebruiksnormen zijn lager dan de stikstofbemestingsrichtlijnen. Dit maakt het noodzakelijk om zo efficiënt mogelijk met stikstof om te gaan, om opbrengstderving te voorkomen of zo veel mogelijk te beperken. Uit de KringloopWijzers blijkt dat er een enorme variatie in N-benutting is tussen bedrijven. We zochten als studiegroepdeelnemers samen naar handvatten en een praktische invulling voor een betere stikstofbenutting.

Waar hebben jullie het over gehad?

Tijdens de bijeenkomst werd het thema vanuit verschillende kanten belicht:

  • Creëren van meer eigen eiwit met relatief veel gras in het rantsoen
  • Bodemoverschot en N-benutting bij extensieve bedrijven
  • Gewasspecifieke derogatie versus boeren op zware kleigrond.
  • Biodiversiteit: samenwerking en uitruil met akkerbouwer versus bloemen en bijen
  • Benutting stikstof uit dierlijke mest, water toevoegen aan de mest en gras/klaver percelen.
  • Verlies N-efficiëntie van vers gras naar het inkuilproces.

Wat heb je geleerd/wat heb je er aan gehad?

Stikstofbenutting is best een complex onderwerp waar ik graag meer van wilde weten. De mogelijkheden voor verbetering van de mineralenbenutting op een bedrijf zijn bijvoorbeeld het aanpassen van het bouwplan (het aandeel maïs in het rantsoen), het optimaliseren van het rantsoen en het optimaliseren van de bemesting van de percelen. Het heeft dus geen zin om kunstmest te strooien als het droog is, en het gras niet groeit. Want de opname is er dan niet. Ik vond het een interessante middag, waarin we veel goede dingen hebben gehoord en gezien. Bijvoorbeeld over de KringloopWijzer, nitraatrichtlijn en kaderrichtlijn water: hoe werkt het, hoe kijkt de overheid naar die getallen, waar moet ik op letten. Hoe Johan het theoretische kader schetste en dat naar een praktische invulling wist te vertalen, vond ik zeer waardevol.”