Froukje van de Molen, projectleider Vruchtbare Kringloop Noord-Nederland, in gesprek met Johan Temmink. Hij is als specialist mest&mineralen vanuit ForFarmers betrokken bij dit project waar mineralenmanagement centraal staat. Inmiddels zijn de resultaten en cijfers van 6 jaar Kringloop Wijzer bekend. Ze bespreken de resultaten, de uitdagingen in de melkveesector en het belang daarin van Vruchtbare Kringloop projecten.

 

Froukje: “LTO Noord heeft samen met melkveehouders en de projectpartners ForFarmers, Agrifirm, Countus, Wageningen UR en de provincies en waterschappen het project Vruchtbare Kringloop in Noord-Nederland gestart en we zijn inmiddels 6 jaar verder. Wat mij opvalt is dat door het nemen van verschillende maatregelen, bijvoorbeeld het verhogen van de levensproductie per koe en minder jongveeopfok, de ammoniakemissie met 4% per ha is gedaald. Mogen wij daar trots op zijn?”

Johan: “Toen we begonnen hadden we geen idee, maar na het eerste jaar heb je een aantal duurzaamheidskengetallen. Melkveehouders kregen inzicht in de mineralenstromen op hun bedrijf en vervolgens kijken ze waar ze verbeteringen kunnen doorvoeren. Ammoniak is een belangrijk kengetal, maar of het nu 4 of 8 procent is, vind ik niet zo interessant. Volgens mij is het belangrijkste dat ondernemers inzicht krijgen in de efficiëntie van hun productie.”

Froukje: “Ik vind het zo mooi dat melkveehouders dat kringlooplandbouw de toekomst is en dat ze naast milieuwinst ook voordeel in hun portemonnee behalen. Berekeningen laten zien dat bedrijven ruim 8000 euro kunnen besparen op aankoop van eiwitrijk voer.”

Johan: “Uiteraard, het is belangrijk dat een boer ook financieel voordeel heeft. In mijn beleving gaat het automatisch: als je efficiënter met je mineralen omgaat, behaal je financieel voordeel.”

Froukje: “Het blijkt lastig broeikasgassen terug te brengen, omdat je zo afhankelijk bent van externe factoren als ganzen- en muizenschade of zoals afgelopen jaren de droge zomers. Dat zijn uitdagingen buiten je eigen invloed.”

Johan: “Als je droogte of schade hebt, is je opbrengst minder. Daar moet je als ondernemer op inspelen. Hoe je je bedrijfsvoering hierop kunt aanpassen, zijn zaken die aan de orde komen in de studiegroepen. Bijvoorbeeld door je bemesting aan te passen. De melkveehouder gaat samen met collega-boeren en experts aan de slag om te kijken hoe ze elkaar kunnen ondersteunen om tot verbetering te komen, ook als het gaat om invloed van externe factoren.”

Froukje: “We zijn bezig met het aanvragen van een vervolg van dit project in Friesland, waar ligt volgens jou een belangrijke winstkans voor milieu en melkveesector?”

Johan: “Ik ben groot voorstander van een vervolg. We hebben de laatste jaren als sector naast stikstof en fosfaat ook te maken gekregen met thema’s zoals klimaat, biodiversiteit en weidegang. Volgens mij is het heel belangrijk om met elkaar te kijken hoe we om moeten gaan met de onderwerpen die op ons afkomen. Via Vruchtbare Kringloop kunnen ondernemers onder leiding van experts sparren. We kunnen met de resultaten ook aan de maatschappij en de politiek laten zien welke grote stappen we als melkveehouderij zetten richting een schoner milieu.”

Meer informatie
Benieuwd naar de resultaten? Bekijk de indrukwekkende dataset, die voor zowel boeren als beleidsmakers veel inzicht geeft over kringlooplandbouw, in een factsheet. En lees in het resultatenmagazine welke winst het project voor de boer én voor het milieu afgelopen 6 jaren heeft opgeleverd en welke uitdagingen voor komende jaren klaar liggen. Meer informatie over Vruchtbare Kringloop Noord-Nederland lees je op www.vruchtbarekringloopnoordnederland.nl.