In het project Netwerk Praktijkbedrijven gaan melkveehouders via praktijkonderzoek aan de slag met het terugdringen van de uitstoot van ammoniak en methaan. Twee deelnemers van Vruchtbare Kringloop Noord-Nederland doen hier aan mee.

De bedoeling van het Netwerk Praktijkbedrijven is dat zij de komende 3 jaar in de praktijk haalbare en betaalbare maatregelen ontwikkelen waarmee ze 15 tot 30 procent ammoniak en methaan kunnen reduceren. De bedrijven zijn onderverdeeld in 10 onderzoeksbedrijven en 30 demonstratiebedrijven.

Twee onderzoeksbedrijven zijn van VKNN-deelnemers: Kees Boon uit Delfstrahuizen, (Fr) en Thomas Dijkstra uit Rasquert. (Gr.) Thomas zegt over zijn deelname: ‘De huidige tijd is zeer dynamisch en de uitdagingen voor de sector zijn groot. Maar ik ben ervan overtuigd dat er voor iedere melkveehouder eigen mogelijkheden zijn om hiermee aan de slag te gaan. Voorwaarde is wel dat het verdienmodel van de melkveehouderij mét de gestelde vragen mee verandert. Gebeurt dit niet, dan blijft de ‘race to the bottom’ van kracht. Mijn uitdaging is om het bedrijf zodanig te blijven ontwikkelen dat het weerbaar genoeg is om te kunnen blijven voldaan aan de eisen van de tijdsgeest. Waarbij arbeidsplezier altijd centraal staat.’

Het project, dat in januari van start is gegaan, wordt volledig gefinancierd door het ministerie van LNV. Cathy van Dijk is projectleidster vanuit LTO Noord. „LNV zal de resultaten hiervan heel nadrukkelijk bekijken, omdat het ministerie ook beseft dat er in de praktijk draagvlak moet zijn voor eventuele maatregelen”, geeft ze aan.